Jag är rosen du är törnet

I en scen ur SVT:s dokumentär om Sverigedemokraterna övar två av ledarfigurerna in en gammeldags, svensk får man förmoda, pantomim av karlakarlig styrkemätningstyp. De fnittrar medan de gör det, och fnittrar gör även publiken de sedan tafatt visar upp den inför. På lite håll såg det ut som en dansperformance, kanske en som utforskar gränserna för könsstereotyper, men det kan man ju vara helt säker på att det inte var.

Sverigedemokraternas kulturbegrepp och insikter kring vad som är konst är nämligen starkt begränsade, och begränsande. Det var tydligt redan när Jimmie Åkesson började få frågan ”men vad menar du egentligen med ’svensk kultur?’”, och inte kunde haspla ur sig annat än ”jaa… till exempel inte bosnisk folkdans…”

I veckan gick Stockholms Poesifestival ut med uppmaningen ”Håll för öronen Jimmie Åkesson!”, eftersom det under festivalen skulle framföras dikter skrivna av andra än sedan länge döda svenskar. SD:s ungdomsförbund kontrade med en egen uppläsning av svensk lyrik som ”Vilhelm Moberg och Alice Tegnér”.

Sverigedemokraternas trånga definition av begreppet kultur innebär inte bara att verken måste vara författade av ”etniska svenskar” utan också att de är gamla. Eftersom Sverigedemokraterna ”på sikt” även vill avveckla all kultur som kan verka provocerande, får man anta att den hållningen inte kommer att förändras. De upplever allt de inte känner igen, allt de inte hört och sett förr, som farligt.

Såvida det inte är någon gammeldags, okänd pantomim som de själva övar in för partikonferensen. I all dess mångtydighet och vaghet: vem hade godkänt den?

(Borås Tidning, 101125)

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s