Vi håller på med en viktig grej/ Sara Hansson

”En ny tjej-popgrupp!”. Så presenterar Bullen Spice Girls för Sara när hon är elva och den enda av sina klasskompisar som inte har kabel-TV. De spelar den berömda Wannabe-videon (som, och det gjordes stor affär av det 1996, spelades in i en enda tagning) och Sara blir så till sig att hon knyter sin T-shirt under bröstkorgen och skriver SPICE GIRLS med tuschpenna på armen. Sedan blir hon bästis med Rebbe i sexan som också gillar Spice Girls. Tillsammans tar de debatten mot oförstående skolkompisar, föräldrar som inte förstår att Sara och Rebbe i princip är vuxna och, genom Spice Girls idag så hånade lightfeministiska budskap, världen.

Med ett sådant manér som får en att klyschigt utbrista ”på pricken!” ritar Hansson fram en självbiografisk berättelse om två tjejers vänskap, den bitterljuva övergången mellan barn och vuxen, en delvis självisk och delvis självuppoffrande vuxenvärld, och det som kan vara det blodigaste, viktigaste allvaret i idoldyrkan. Men Vi håller på med en viktig grej undviker skickligt töntifieringen av Spice Girls, de välvilliga men förrädiska moderskänslorna man kan få för sig själv som barn och efterhandkonstruerade vattendelarmoment.

Vi håller på med en viktig grej är ett roligt och smart seriealbum utan ”projekt Flicka”-vibrationer. Alla flickor som köper Blondinbellas obehagliga tidning borde få ett ex av Vi håller på med en viktig grej på köpet för att skapa kosmisk balans.

(Borås Tidning, 110520)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s