Burn, Barbie, burn

Tack vare den här mycket uppmärksammade texten av Lisa Bloom kommer det att bli oerhört underhållande att i sommar tjuvlyssna på människor som pratar med flickor. Jag hör redan för mitt inre öra det pedagogiska darret på rösten när folk frågar någon unge om en bok och samtidigt blir uppriktigt rörda över sin egen feministiska insats. Trots den förnumstiga och något självgoda tonen har Bloom en viktig poäng. Samtidigt tvivlar jag på att de som verkligen skulle kunna få en uppenbarelse genom att läsa texten, läser den.

Världen är full av folk som tror att det går att dels stöpa, dels lura, barn. Jag vet, därför att jag varit sådan själv. Jag har frågat småflickor om böcker sedan 1993. Lisa Bloom erbjuder en klassisk ”Prata med småflickor- så funkar det!” i sin How to talk to little girls-text. Men vad händer när din egen samtalspartner plötsligt svarar att hon skiter i böcker?

Det går inte att förändra världen one girl at a time, om man inte är beredd att först förändra sig själv. Man kan inte säga till ett litet barn, flicka eller pojke, att det inte spelar någon roll hur man ser ut. De ser själva att det visst spelar roll. Däremot kan man övertyga sig själv om att det inte är VIKTIGT. Och då kan man möjligen få fram sitt budskap- men inte om man sekunden efter ringer doktorn som sprutar fillers eller struntar i att äta för att hålla sig smal.

Ska den här tanken sluta i det tjatiga konstaterandet ”barn gör inte som du säger, de gör som du gör”? Ja, tydligen. Och kanske något om att vi inte kan kräva av våra döttrar vad vi inte orkar stå emot själva.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Burn, Barbie, burn

  1. Hanna skriver:

    Håller med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s