De anhöriga/ Pelle Forshed

I de invägda kissblöjornas kölvatten ska det nu ledas i bevis att diverse riskkapitalbolag, vars själva affärsidé är att tjäna jävligt mycket pengar, i själva verket mest av allt bryr sig om gamla människors hälsa och värdighet på livets sluttamp. De risiga förhållandena var bara en ”tidningsanka”. Tydligen.

Parallellt med det växer berättelserna fram, från insidan och vardagen inom vården. Kanske har det att göra med att så många ”stannar till” i vården på väg mot sina drömjobb? Vården är nästan som Hollywood, sett till hur många som arbetar där som egentligen ser sig som konstnärer, musiker, författare eller skådespelare. Vården och hemtjänsten är ett ställe där man lätt får påhugg i form av timanställning eller vikariat, och som för många är ett tillfälligt sätt att finansiera konstnärskarriären. Med så många konstnärer in spe i samma bransch kommer vittnesmålen. Vänta bara, snart får vi höra den första svenska raplåten om hemtjänsten.

De anhöriga är en tecknad novellsamling med flera olika berättarperspektiv: den åldrandes/ döendes, hens barn, deras barn och de timanställda inom hemtjänsten. Kugghjulet knarrar till några gånger, men för det mesta löper novellerna väl in och ut ur varandra, i ett spännande Short Cut-upplägg. Det utgår från pyttelilla gamla Gunnel vars KD-politiker till dotter anmäler hemtjänsten för vanvård. Från Gunnel strålar sedan de andra novellerna. Det handlar om livskris på swingersparty i Maspalomas, livspussel och begravningar, nätporr, familjehemligheter och om atopikern Ingmar som blir besatt av salva. Ytterst handlar det förstås om döden. Allra finast är kanske novellen där en person slungas mellan verkligheten och det förflutna, i någon sorts sista-medvetande-dröm.

Pelle Forshed är mest känd för sin och Stefan Thungrens hipsterdrift Stockholmsnatt, men med De anhöriga visar han en delvis ny sida. Det lakoniska och lite-från-sidan betraktande finns kvar, men med större… värme tror jag det är. Med utpräglad hänsyn till nyanser lyckas han få till och med en KD-politiker, som propsar på att införa ”värdighetsgaranti” i äldreomsorgen, att framstå som sympatisk i all sin ynklighet.

Teckningarna är förrädiska i sin enkelhet, nästan barnliga vid en första anblick. Men snabbt växer de på mig tills jag drabbas av yrsel. Så mycket innehåller de. Ett ansiktsuttryck som säger något helt annat än pratbubblan bredvid. En förstulen blick. En millimeterstor förändring av en kroppshållning från ena rutan till nästa. Med Forsheds orädsla för allvar och lätt absurda, torrsvarta humor framstår plötsligt tecknad novell som en genre att förkovra sig i.

(Borås Tidning, Smålandsposten)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s