”Briljant text!”

En briljant är en briljantslipad diamant, alltså en svinhård mineral slipad i ett visst antal fasetter. Till perfektion? Ja, kanske, den som älskar stenar och glimmer brukar bli glad av briljanter. Den abstrakta betydelsen av briljant är lysande, mästerlig, fulländad, genial. Det lille ordet och så mycket storslagenhet! Det måste vara tungt för briljant att bära allt det där, tänkte vi. Därför var det viktigt att vi hjälpte briljant, sparade lite på det till särskilda tillfällen. Hjälpte det hålla sig skarpt, slipat. Så hårt och vasst det kunde vara, som en diamant.

Jag brukar tycka det är lite löjligt att gnälla på att sociala medier utarmar språket, när användandet av dem i själva verket får fler att greja mer med språket. Och är det något som är viktigt för ett språk är det ju att människor använder det: fråga esperanto. För mig har det myckna skrivandet i olika kanaler slipat mitt eget språk. Jag lyssnar, plockar upp, väljer bort. Det är som det ska vara, språk är organiskt och det utvecklas av alla som använder det.

Men vad gjorde vi med det lilla ordet briljant? Vi måste prata om det. Vi använde det så mycket. För mycket! Varje dag, ibland flera gånger om. Briljant fick aldrig vila, det var rena slavarbetet, dygnet runt utan sömn. Orden bra, helt okej, fin, satt på avbytarbänk och kände sig, med rätta, förbisedda. Nu har vi förstört briljant.

Det kunde vara ett TV-program där Erik Haag åt kalvhjärna: briljant! Det kunde vara bilder på en tjurig katt med texten ”Grumpy cat is grumpy” under: briljant! Någon halvengagerad typ skrev en krönika om att det är dumt att vara dum och bra att vara snäll: briljant! Det blev allt värre med tiden. Ett ägg som var kokt så att det var lite rinnigt längst in, eller mjölkskum i vilket någon ritat ett träd, eller en rolig video på internet där ett tjockt barn pruttade. Briljant!

Någon gång ibland kunde ordet briljant få vila, men då ersatte vi det med ”genialt”. Det var inte direkt någon lösning. Och trots sin ursprungliga stamina, briljanter är ju alltså framslipade ur jordens hårdaste mineral, bröts briljant ned, nöttes bort. Idag betyder briljant ”Twitter-länk till vilken text som helst av Jan Gradvall eller Andres Lokko”.

Och nu ska jag berätta varför ungdomarna på Instagram skriver så konstiga oavslutade meningar nu för tiden. De avslutar sina lycklighets-betygelser såhär: ”denna tavla är”. Eller ”denna person är”. Så får man fylla i själv sedan, ordlöst. Superlativerna är slut, vi pajade briljant. Vi hade bara lånat det av våra barn.

Det som händer när man sliter sönder jordens hårdaste mineral är att det inte blir något kvar. Som att ropa JAG FÖDER DINA BARN på första daten, eller dricka upp den bästa champagnen en någonsin ägt på en efterfest klockan halv åtta på morgonen. Det finns inget mer att säga sedan, vi har ingenting kvar. Inget kommer någonsin vara briljant igen.

(Borås Tidning, 130407)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Briljant text!”

 1. Linda skriver:

  Ånej så banalt av mig då att skriva fantastiskt i inlägget under,men jag håller med superlativen är utslitna,slut och så vidare.
  Jag googlade synonymer till fantastisk häromdagen(när jag skulle skriva att något var fantastiskt men kände att ordet kändes tomt) och detta kom upp

  fantastisk

  storartad, underbar, sagolik, oerhörd, fenomenal, fabulös, formidabel, enastående, obeskrivlig, makalös, lysande, toppen, jättefin; otrolig, osannolik, overklig, sällsam, bisarr, absurd; vidunderlig, omåttlig, enorm, svindlande, mycket stor, hissnande

  Användarnas
  bidragenastående, underbar, strålande
  (motsatsord: förfärlig,vedervärdig)

  Tilltalades mest av förfärlig,vedervärdig.

 2. Görel skriver:

  Viktig text. Det gäller och hålla koll på ORDEN. Vårt användande av dem beskriver ju vår samtid.
  Bra iakttagelser.

 3. Görel skriver:

  Jag igen. Se ovan. Eller snarare hur vi använder orden. Vilket innehåll vi ger dem. Hur vi laddar somliga ord med BÄST STÄMPEL, så att det inte finns ngt innehåll kvar i ordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s