Som om vi hade glömt/ Daniel Poohl

Som barn tvingades jag en gång åka med mina föräldrar och stirra på akvedukten i Håverud. Jag förstod där och då vad som menas med antiklimax. Det gör det möjligen ännu lättare för mig att förstå andefattigheten i att växa upp på en liten ort där just akvedukten i Håverud är det enda som placerar ens uppväxtplats på kartan, men jag tror att den känslan kan skapa igenkänning hos alla utom möjligen de som växt upp i Stockholms innerstad.

Daniel Poohls skönlitterära debut utspelar sig där, i Åsensbruk, där ingenting händer utöver att bruket ger folk sparken och viss slövandalisering. Berättarjaget, Daniel Poohl, bor i en liten lägenhet med sin ensamstående mamma och lillebror. De går i skolan, sparkar fotboll, träffar sina olika pappor lite sporadiskt och har detektivklubben Hemliga trean. Ingen flyttar till Åsenbruk, det är typisk svensk avfolkningsbygd, det vi ser när vi stirrar ut genom bilfönstret på väg någon trevligare stans. Mitt ute i de dalsländska skogarna.

När kriget på Balkan börjar anländer kosovoalbanska flyktingar till Åsensbruk, samtidigt som Ian Wachtmeister och Bert Karlsson kommer in i riksdagen och somliga av Daniels kompisar börjar lyssna på Ultima Thule och klä sig som fattigmansskinheads.

Som om ni hade glömt är en uppväxtskildring i ett Sverige som i början av 90-talet var i ungefär samma läge som idag, minus att Sverigedemokraterna fortfarande var öppna nazister och färre svenskar kunde tänka sig att rösta på fascister. Insprängt i texten finns historiska redogörelser och närapå nyhetsreferat. Det är en fin skildring av barndom, panga rutor och maktkamperna i mellanstadiet, men den vuxna och journalistiskt mycket kunniga berättarrösten glider på tonen emellanåt. Barndomens inneboende dramatik bryts av stora historiska skeenden; världar krockar, fast i textform.

Samtidigt är det så nära och med en så tydlig rörelse att det känns som att sitta och lyssna på en vän som pratar om det där vi trodde vi hade glömt om hur det var att växa upp i Sverige som blev vad det är idag.

(Borås Tidning, 130820)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s