Meningen med hela skiten/ Nina Åkestam

Meningen med hela skiten måste vara den ultimata boktiteln i vår mindfulness-indränkta, yogande, utvecklingsbesatta samtid. För det är ju det vi alla söker hela tiden. Åtminstone vi som har mat för dagen, en bostad och råd med ekologisk grönkål som vi kallar kale. Många hittar meningen med hela skiten inom sina kreativa yrken. Det gjorde Nina Åkestam också, som stjärnskott inom reklambranschen, tills hon gick in i väggen. Samtidigt är genren så smockfull av floskler, insikter och olika nivåer att det är ett mycket svårt uppdrag att skriva något om det. Åkestam både lyckas och inte.

Meningen med hela skiten är en personlig berättelse och en självhjälpsbok om uppgång, fall, terapi och filosoferande kring hur man nog borde leva sitt liv. Lite allmänna karriärstips, noggrann genomgång av Åkestams egna framgångar och motgångar och fattade beslut. Goda råd, små pedagogiska psykövningar och anekdoter sprinklas ut över alltsammans som strössel. Ibland verkligen något, ganska ofta känns det som om jag läst exakt samma sak någon annanstans. Ofta. Men hon är ett extremfall, just eftersom hon varit så framgångsrik, så jag antar att denna bok tjänar sina syften för många, många i reklambranschen.

Åkestam skriver underhållande och personligt. Hon älskar att skriva, och ibland är det problematiskt. På tok för många formuleringar som är där i sin roll av formuleringar snarare än för att de behövs. Små historier och scener-ur-livet är så ingående beskrivna att det känns som att tråden försvinner ner i ett jättetrassligt, gigantiskt broderi där massa trådar aldrig blir ordentligt fästa eller ens avklippta. Det är bitvis kul, bitvis intressant och hela tiden inspirerande energiskt. Samtidigt vill jag med jämna mellanrum skrika ”KOM TILL SAK!”.

Meningen med hela skiten skulle tjänat på en tydligare riktning, en hel del strykningar och större koncentration. Det kanske säger något om hur svårt ämnet, och hela skiten, faktiskt är.

(Borås Tidning, 140608)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Meningen med hela skiten/ Nina Åkestam

  1. Lisa skriver:

    Tack för välskriven recension – formulerar väl det som jag kände när jag läste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s