Kunskapens frukt/ Liv Strömquist

Med vår tids märkliga medielogik, den som säger att någon som blir älskad av alla till slut måste knuffas ner från piedestalen och få smisk, borde Liv Strömquist rimligen drabbas av någon sorts den-svåra-andra-skivan, fast örtionde seriealbumet, snart. Läget i landet Sverige är så knasigt nu att folk skriver hela krönikor om att det är dumt att vara dum. Men dukar hon under? Nähäpp. Hon bara fortsätter på sin inslagna linje, men utvecklar och förnyar och är fortfarande så himla angelägen och relevant.

Liv Strömquist bökar sig i Kunskapens frukt ännu djupare i det där ”där nere”. Fittan, alltså, och allt spännande som kommer med den. Det handlar om män som varit alldeles FÖR intresserade av det kvinnliga könsorganet, operationen blygdläppsförminskning, den grekiska fruktbarhetsgudinnan Demeter, vaginal orgasm, Freud, världshistorien, kvinnors kåthet, mens, PMS som ett kreativt, magiskt tillstånd, den på riktigt dolda kvinnosjukdomen vestibulit (hör upp, Aftonbladet och Expressen!), ”fräschheten” som ondskefullt instrument att tjäna pengar på miljöförstöring, myter som jag som ändå uppfattar mig själv som hyfsat påläst fortfarande känner av, Törnrosa som en saga om när en tonårstjej får mens för första gången.

Låter det FÖR kul och spännande och intressant? Strömquist har gjort sin hemläxa. Till nästan varje ruta och påstående finns fotnötter. Ibland verkar hon ha drabbats så mycket av den otroliga absurditeten i sin egen research att texten nästan tränger ut teckningarna. Det är värt det. Jag har hört posörskeptiska män säga att den svenska feminismen inte har någon humor. De vill ha ”lite mer Caitlin Moran”. Okej, mitt svar på det blir att dänga Liv Strömquists samlade utgivning i deras små rara, Supreme-dressade huvuden.

Om det fortfarande finns lärare där ute som tycker att det är pinsamt att ha sexualundervisning, skulle jag vilja föreslå att ni köper in klassuppsättningar av Kunskapens frukt, sätter dem i nävarna på era elever och ber dem läsa och diskutera i smågrupper. Faktiskt, så vore det nog bra om ni läste själva också. Det här är ren jävla folkbildning- fast extremt rolig, nyskapande och smart- i serieformat.

(text publicerad i Borås Tidning)

Annonser
Det här inlägget postades i texter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s