FLASH: Makaroner är inte knark

Jag älskar inte ens efterrätt, jag äter hellre nötter och ost, men någonstans kring ”chiapudding” tappade jag konceptet. I nästan alla sammanhang utom crystal meth uppmuntrar jag gränslöshet. Men att röra ihop små frön med mandelmjölk, lägga på ekologiska hallon och kalla det god dessert… Även gränslösheten måste veta sina gränser. Att äta ”chiapudding” i stället för en riktig efterrätt är som att gå bakfull till Mc Donalds och beställa en sallad.

Sedan vi slutade känna oss hållna på mattan av Gud med flera, sedan kyrkan mest blev ett snyggt ställe att gifta sig på ”men säg helst inte så mycket om Jesus och låt oss bara sjunga den där fina av Cecilia Wennersten, inga himla psalmer”, har vi försökt hitta andra sätt att tygla oss. Jogging, tarmsköljning, odla vår trädgård. Rökförbud, friskvårdsbidrag, LCHF. Yoga, alger, flexetarianism. Köksön är sedan många år det nya altaret. Grönkål heter numera ”kale” och är ett av de nya sakramenten. Vigvattnet är ersatt med smakportioner av mosad potatis plockad av jungfrur och infrysta i praktiska iskuber av en jämställd mamma som samtidigt bakar dinkelbröd och oroar sig över att hennes telning ska få i sig vitt bröd på förskolan.

Ett av mina favoritföräldrapar bröt sitt barns sockerförbud när barnet trodde att smågodisdisken i deras mataffär innehöll ”fina stenar”. Mina vänner gav sitt barn en påse, en plastslev och enades om att livet som fyraåring är inte riktigt lika värt att leva om man inte får tuta i sig abnorma mängder färgämnen, socker och E-nummer någon gång i veckan.

När medelklassen inte längre kan känna sig coola för att de har råd med platt-TV, märkesväskor och resor till Phuket måste vi tydligen uppfinna en renlevnadsreligion som bygger på att ”äta rätt”. För det krävs kunskap, tid, engagemang och åtminstone 129 av de 2987 kokböcker som släpps i Sverige varje år. Den som inte äter supersund mat dygnet runt vill vi sätta i motsvarande skamstocken utanför kyrkan. Kanske att Du är vad du äter och välvilliga ”kostråd” utdelade av redaktionella anorektiker fyller den funktionen idag. Eller räcker de menande ögonkasten från folk som radar upp sina glutenfria energybars av hopkleggade nötter och fikon för 539 kronor hektot på varubandet på ICA, medan den framför köper CANCEROGENA LIVSFARLIGA INFLAMMATORISKA tacochips?

Den som lever får se. Men vad spelar ett långt liv för roll om allt man hinner är att stå och handdiska sin råsaftscentrifug?

(text publicerad i Borås Tidning)

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till FLASH: Makaroner är inte knark

 1. Akw skriver:

  Gissa om nästa inlägg i min rss-läsare var (ännu) ett recept på chiapudding…

 2. Elisabeth skriver:

  Briljant. Tack!

 3. IL skriver:

  Fantastiskt! Delade det här på Facebook och det är en viral succé. Tack. Tack. Tack.

 4. Skincare by Malin R skriver:

  Chiapudding alltså.. Slemmiga grodyngel i mandelmjölk klarar jag mig utan. Mastigt inlägg, like på den!

 5. Linnea skriver:

  Hahahaha – heelt underbart. Tackar, bugar och delar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s