Vi kan bara försöka vara ok personer.

Min vän satt på en middag och så kom det in en skaldjursplatå och hennes bordsherre berättade att han är allergisk mot skaldjur.
”What a tragedy!” sa min vän deltagande.
Bordsherren tittade på henne och svarade:
”No, it is not a tragedy. A tragedy would be being on a boat i Medelhavet, på flykt från krig, förtryck och terror. Att frukta för mitt liv.”

Ja, jo, kunde min vän förstås hålla med om. Även om det ÄR tråkigt att inte få äta hummer lite då och då. Det kunde vara värre. Det är ju problemet för oss välgödda svennar med pensionsförsäkring (ni, inte jag tyvärr) och uselt världssamvete. Det kan i princip alltid vara värre. Om det regnar på semestern kan vi tänka att det kunde ha varit en översvämning, som i Bangladesh. Om vi är feminister och kräver lika lön för lika arbete? Vi kunde faktiskt ha varit födda i ett land där kvinnor som vi inte ens får ta körkort. Än mindre ha ett jobb eller vistas på allmän plats utan en manlig ”guide”. Eller om vi får en sticka i foten som svider och gör ont? Det hade kunnat vara värre. Foten kunde ha sprängts, tillsammans med hela vår kropp, av en landmina i en öken.

Ordet i-landsproblem finns därför att vi behöver det. Det är så lätt att ramla in i att gnälla över dålig täckning, wifi som inte är gratis, lösenord som man glömt och att den glutenfria raw food-semlan tydligen hade bakats i ett bageri där det kan finnas spår av nötter. Det var spartanska toaletter på Thailandssemestern, det verkar som att de får GLASS med SOCKER i på dagis och sedan är det dyrt att tanka också. Vi som har det bäst i världen måste skärpa till oss.

Samtidigt är det inte riktigt så enkelt. Tyvärr! Allt pågår samtidigt, och jag tror inte ens att Hans Rosling skulle säga att jämställdhets-kampen i Sverige borde gå och duscha bara för att kvinnor som kidnappats av Islamiska Staten tvingas gifta sig när de är tretton. Det är bra att borsta tänderna med fluor. Det är bra att kräva av staten att alla medborgare ska ha råd att bo någonstans. Det är viktigt att göra sitt bästa för att ens barn ska växa upp till trygga, empatiska, snälla personer.

Att kunna hålla två eller tre tankar i huvudet samtidigt är inte bara viktigt. Det är nödvändigt. Om vi inte kan det, kan vi inte ens se vad de som behöver hjälp faktiskt vill ha. De vill ringa sin mamma, de vill ha okej tröjor, de vill äta mat som inte kommer i pulverform. Vi är så bortskämda att vi kan välja att vara goda. Men det ligger i linje med, inte på kollisionskurs med, att bete sig som en rimlig medmänniska mot ALLA.

Ibland handlar det om att rädda liv. Ibland handlar det om att vara någorlunda vänlig mot sin bordsgranne på en middag, trots att man är allergisk mot räkor.

(Borås Tidning, några veckor sedan)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vi kan bara försöka vara ok personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s