”I vilt tillstånd” / Roxane Gay

En kvinna och hennes man och deras lille son är på semester. De ska åka till stranden. Solen gassar, hon har bikini under shortsen, pojken sitter fastspänd i sin bilstol i baksätet. Allt är helt vanligt. De befinner sig i Haiti, de är på besök hos kvinnans föräldrar, i ett av världens fattigaste, mest korrumperade och våldsamma länder. Den lilla familjeutflykten slutar abrupt när bilen kapas av män med automatvapen. De tar kvinnan.

Romanen efter denna upptakt tvinnar först ihop tretton dagar i fångenskap med kvinnans bakgrund. Hennes föräldrar utvandrade först från Haiti för att arbeta sig uppåt i USA, för att sedan återvända till hemlandet och vada omkring i överflöd bakom höga murar med beväpnade vakter. Lösensumman, en miljon dollar, finns på pappans konto men han vägrar betala eftersom det skulle innebära att ge efter för brottslingar. Medan han envetet håller fast vid sin princip bryts hans dotter sönder bit för bit av fångenskap, hot och gruppvåldtäkter.

Jag är aldrig rädd att Mireille ska dö, eftersom hon uppenbarligen överlevt för att berätta. Men det intressanta är hur själva berättelsen egentligen börjar när hon blir frigiven. Det blir så vulgärt att koka ner den psykologiska dynamiken i detta drama till sådana där klatschiga ”frågor” om människorna och världen som är så populära nu för tiden, så det tänker jag att alla får i hemläxa att göra på sitt eget vis. Utifrån sin egen livssituation. Rika mot fattiga i Haiti är förstås extrem-varianten, men orättvisan mellan de som har och de som inte har sipprar igenom alla livs lager på hela jorden. Den definierar allt.

Roxane Gay är vida berömd för sin bok om att vara en dålig feminist. Men jag skulle fan säga att hon är bättre inom roman. Hennes ibland nästan yxiga, klyschiga språk fungerar mycket väl. Hon ställer tusen frågor och svarar inte på en enda. ”I vilt tillstånd” (originaltiteln ”An untamed state” är mer mångbottnad) är en djupt politisk, gastkramande roman om vad frihet egentligen är, och Gay väjer inte för något. Det är outhärdligt och ursäkta klyschan: jävligt viktigt.

(Borås Tidning, 160515)

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”I vilt tillstånd” / Roxane Gay

  1. Åsa skriver:

    Måste läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s